Hållbar hälsa Stresshantering drivs av Caroline Svensson, diplomerad Stresspedagog med kognitiv inriktning, Doula (Föda utan rädsla), Mindfulnessinstruktör samt lärare i psykologi med breddning specialpedagogik.
Hållbar hälsa stresshantering har sitt säte på gården Bolet 356 i Harplinge (Halmstad) och erbjuder föreläsningar, kurser, retreats, samtalsstöd, mindfulnessaktiviteter, djurunderstödd stressterapi samt avslappningsmassage.
Företaget erbjuder även workshops i stresshantering samt handledning till ledare och arbetslag. För de arbetsplatser som önskar det kan också kartläggning av stressnivåer hos enskilda individer och grupper plus kartläggning av organisatoriska stressfaktorer, erbjudas.
Caroline har en bred kompetens inom området stress-och stresshantering då hon både har stor teoretisk kunskap samt egen erfarenhet av utmattning. Hon har tidigare arbetat som specialpedagog under ett flertal år, vilket gett henne pedagogisk erfarenhet samt stor inblick och kunskap om skolans värld.
Samarbete med ”Tankar om högkänslighet”
Företaget ”Tankar om högkänslighet” drivs av Carolines syster Josefine Henriksson, diplomerad samtalsterapeut med inriktning högkänslighet samt mindfulnessinstruktör.
Tillsammans har de skapat konceptet ”Stresshantering för högkänsliga”!
Där erbjuder de kurser, retreats, föreläsningar, mindfulness i naturen samt har även podcasten ”På djupet med systrarna hsp”!
Du kan läsa mer om detta under andra flikar på hemsidan samt på Josefines hemsida http://www.tankaromhogkanslighet.se
Om Caroline
Caroline bor på en liten lantgård i en by utanför Halmstad med hennes man, hennes son, hästar, katter, getter, kaniner och höns. Hon är i grunden utbildad till lärare i engelska och psykologi med breddning specialpedagogik men har främst jobbat som specialpedagog sedan hon tog examen 2008. Sedan 2017 är hon också utbildad Stresspedagog med kognitiv inriktning, Doula (Föda utan rädsla) samt Mindfulnessinstruktör (utbildad på Mindfulnesscenter i Gbg).
Under några år var hennes liv inte så lätt. P.g.a. en hög arbetsbelastning och ansträngande privata förhållanden (försökt att få barn i fem års tid, gjort flera IVF-försök, genomgått en adoptionsutredning, varit stödföräldrar m.m.) hade hon flera gånger varit nära en utmattning. Efter att äntligen ha blivit gravid hösten 2013, var hon nära att stryka med p.g.a ett flertal blodproppar. Det plus komplikationer och nya traumatiska upplevelser under den fortsatta graviditeten och förlossningen slet hårt på kropp och psyke. Detta i kombination med att inte sovit många timmar djupsömn under de kommande 1,5 åren, gjorde att kropp och hjärna till slut inte orkade mer. Utmattningen blev ett faktum.
Detta är något som tagit lång tid att återhämta sig ifrån och som hon förmodligen fått vissa men av för livet. Men det hon också fått är lärdomar, erfarenheter och otroligt massa kunskap, både om sig själv och om hur viktigt det är att ta hand om sig och sin hälsa.
Även om hon aldrig skulle rekommendera denna tuffa ”resa” till någon annan, så är det ändå massa saker hon lärt mig som hon är otroligt tacksam över. För tack vare dessa erfarenheter och lärdomar valde hon att gå en fantastiskt intressant utbildning på Sverigehälsan i Malmö där hon fått läsa om allt det som fascinerar henne så, om stress, hälsa, psykologi, mental träning, mindfulness och massa annat spännande. Så här är hon nu, Stresspedagog med kognitiv inriktning med sitt företag ”Hållbar Hälsa Stresshantering” där hon får hjälpa andra både förebyggande och behandlande med stressproblematik! Här sysslar hon bl.a. med föreläsningar, kurser, retreats, samtalsstöd, mindfulnessaktiviteter, djurunderstödd stressterapi samt avslappningsmassage. . Så otroligt kul och spännande!
Det finns många kompetenta människor där ute som har mycket teoretisk kunskap om stress och utmattning, men hon menar att det är inte förrän du själv gått igenom det, som du helt kan förstå hur och vad det innebär.
Så behöver du eller ditt företag hjälp inom detta med stressproblematik, tveka inte att höra av dig! Hon vet vad hon pratar om.
Om stress
Att uppleva stress är en del av livet. Alla blir stressade någon gång. Det händer i situationer som kräver något extra och kroppen brukar då få extra kraft och energi. Men om stressen pågår länge kan kroppen ta skada.
Stressreaktionen har tidigare varit nödvändig för att överleva, men i det moderna samhället behöver du sällan kämpa rent fysiskt för att överleva. Ändå händer ungefär samma saker i kroppen oavsett om du upplever ett verkligt hot eller om du springer ikapp en buss. Stressreaktionen sätts även igång vid psykiska ansträngningar, till exempel när du blir arg på någon eller känner att du har för mycket att göra.
En situation som en person uppfattar som stressande kan en annan uppfatta som trevlig. Hur du reagerar i en situation beror på olika saker, till exempel vad du har varit med om tidigare i livet och hur du fungerar som person. Men det finns vissa saker som många upplever som stressande. Till exempel känner många en stark press när de har för mycket att göra på arbetet eller i skolan.
Även i privatlivet med vänner och familj kan en del uppleva sociala krav som känns svåra att leva upp till. Mest stressande är krävande situationer som du har liten kontroll över, och som du känner dig ensam om att hantera.
Du kan också bli stressad av att inte ha tillräckligt många och meningsfulla uppgifter eller utmaningar i sitt liv. Det kan hända till exempel under en längre tids arbetslöshet. Även då är jämvikten mellan aktivitet och vila rubbad.
Vi människor är skapade att växla mellan aktivitet och vila under dygnets lopp. Stress är i sig inte farligt och vi klarar ganska mycket stress, bara vi återhämtar oss.
Det är alltså inte stressen i sig som kan bli skadlig, utan det är bristen på återhämtning!
Varningssignaler och symtom
Stress påverkar många delar av kroppen och kan visa sig på olika sätt för olika personer. Tydliga tecken och varningssignaler kan vara en eller flera av följande saker:
- Du är trött på morgonen, även när du sovit länge och ostört flera nätter i rad.
- Du har svårt att somna på kvällen och kanske vaknar tidigt på morgonen utan att kunna somna om.
- Du har svårt att koppla av och varva ner.
- Du känner dig likgiltig för vad som händer omkring dig, nedstämd och orolig.
- Du har svårare att koncentrera dig.
- Du får dåligt minne.
- Du känner av ångest.
- Du har lätt att fastna i negativa tankar.
- Du blir lätt irriterad och otålig över småsaker.
- Du får ont i magen, spänningshuvudvärk eller hjärtklappning.
- Du känner dig stel, spänd och får ont i kroppen.
- Du känner dig uppgiven och trött, och undviker därför sociala kontakter-
- Du har tappat lusten för sex.
- Du får infektioner lättare och oftare.
- Du känner det svårare att andas ordentligt.
- Du upplever att tiden inte räcker till och höjer därför tempot ytterligare.
- Du väljer bort vila, fritidsaktiviteter, nöjen och kontakt med släkt och vänner på grund av tidsbrist.
- Du behöver alkohol, nikotin, koffein eller sömnmedel för att orka med vardagen, eller tar till fett, socker, alkohol eller nikotin som en tröst.
Ta reda på hur stressad du är
Det finns olika sätt att ta reda på om du är i riskzonen för skadlig stress. Ett sätt är att fylla i olika frågeformulär som utformats för att mäta din stress och bedöma om du är på väg mot utmattning. Genom att svara på frågorna kan du ta reda på hur din situation ser ut. Ett sådant stresstest, som kallas SMBM, hittar du här.
(Delar tagna från 1177.se)
https://stressmottagningen.se/pa-vag-till-utmattning/
Hjärnstress, utmattning och psykisk ohälsa – Korta Fakta om stressrelaterade sjukdomar.
- Under 2016 drabbades 74 000 svenskar av stressrelaterad psykisk ohälsa. (källa Hjärnfonden)
- På sex år har antalet som sjukskrivits på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa ökat med 140 procent för kvinnor. (källa Hjärnfonden)
- 4–13 procent av befolkningen är drabbad av utmattningssyndrom (källa Hjärnfonden)
- Sedan 2010 har långtidssjukskrivningarna ökat med 80 procent. Psykisk ohälsa står för närmare 60 procent av denna ökning, enligt Stressforskningsinstitutets siffror från 2017 (källa Hjärnfonden)
- Antalet startade sjukfall ökade med 98 000 mellan åren 2010 och 2015. Sjukskrivning för reaktioner på svår stress ökar mest! (Källa Försäkringskassan)
”För en god hjärnfunktion är det centralt att ha en bra balans mellan hjärnans aktivitets-och vilosystem”
(Lars Nyberg, professor i neurovetenskap, Umeå Universitet)
Hej.
Mitt namn är Linda Bertilsson och jag är 50 år gammal.
Det hände något i mig på djupet när Jag blev 50.
Jag har alltid arbetat mycket hårt ensamstående mamma till 5 barn.
Med två stycken tvillingpar nu 15 och 18 år.
Jag har arbetat som sjuksköterska sedan 1997.
Men nu vill jag utvecklas möta nya människor.
Jag vill ge och få nya kunskaper.
Så min fråga är väl egentligen om du träffa mig för en jobb möjlighet.
Jag bor på en åker i Gullbrandstorp.